Gorzów Wielkopolski

Lubuskie warte zachodu

nie jesteś zarejestrowany?
wpisz proponowany login i hasło, a przejdziesz do dalszej części formularza..
Relacje

Poeci "Portfela" na Zapiecku
Spotkanie z Ireneuszem K. Szmidtem pt. "O młodej poezji przy okrągłym stole"
Gorzów, ZUO - Klub Na Zapiecku, 18 listopada 2014
Współorganizator: Grodzki Dom Kultury

Zaproszonych gości i publiczność na widowni powitała szefowa Klubu, p. Barbara Schroeder. Nakreśliła też sylwetkę twórczą bohatera wieczoru, p. Ireneusza K. Szmidta. Jest to poeta, reżyser, dziennikarz, krytyk teatralny, wydawca. Członek ZLP od 1965 roku i członek Zarządu głównego ZLP oraz od 2004 roku Prezes i twórca Oddziału Gorzowskiego ZLP. Redaktor naczelny czasopisma literackiego "Pegaz Lubuski". Debiutował w 1971 roku tomikiem wierszy pt. "Kreska na twarzy". Potem na przestrzeni lat wydawał kolejne tomiki. Za "Ludzkie pojęcie" w 2005 roku otrzymał "Lubuski Wawrzyn Literacki" dla najlepszej książki wydanej w województwie lubuskim. W roku 2013 wydał swoją pierwszą prozę - opowiadanie "Czerwone korale".

Publikuje w "Pegazie Lubuskim", kwartalniku "Pro Libris", czasopiśmie "Poezja Dzisiaj", w antologiach Warszawskiej Jesieni Poezji i Festiwalu "Poeci bez granic". W "Portfelu Poetów Okrągłego Stołu" znajduje się jego siódmy tomik poetycki. Stale obecny w życiu literackim regionu i kraju. Autor antologii poetyckich członków Klubu Literackiego Grodzkiego Domu Kultury, gdzie od kilkunastu lat prowadzi comiesięczne warsztaty. Jest też wydawcą książek  w serii Biblioteka Pegaza Lubuskiego. W roku 2009 za zasługi dla kultury otrzymał medal "Gloria Artis". W roku 2010 z okazji 75. urodzin i 55 lat pracy twórczej uhonorowany został "Motylem", Nagrodą Prezydenta Miasta Gorzowa. Ja uważam, że od momentu przybycia do Gorzowa p. Ireneusza, środowisko literackie, choć przecież było, to dopiero wtedy wyszło z cienia..., zaistniało tak naprawdę.

Razem z bohaterem tego spotkania przy wspólnym stole zasiedli: Anna Żłobińska, Aneta Długołęcka, Barbara Dominiak, Tomasz Korbanek, Zenon Cichy i Ferdynand Głodzik - autorzy, których tomiki znajdują się w "Portfelu". Na początek p. Ireneusz K. Szmidt wspomniał o pracy z teatrami amatorskimi, o swoim trudnym w tamtych czasach debiucie poetyckim, o przyjeździe do Gorzowa i współpracy z Teatrem i "Ziemią Gorzowską". O swojej pracy w "Arsenale Gorzowskim", o powstaniu "Pegaza Lubuskiego", o pracy na warsztatach w GDK i naszej współpracy. Wymienił wszystkich autorów tomików z "Portfela". I przeczytał kilka tekstów ze swojego debiutanckiego tomiku "Kreska na twarzy".

O swoich debiutach mówili też p. Roman Habdas i p. Marek Piechocki. Obaj stwierdzili, że jak już coś się pisze, to chciałoby się to zobaczyć w... okładkach, wydrukowane. P. Ireneusz wspomniał o niektórych bardzo zdolnych poetkach klubowych (Małgorzata Prusińska, Agnieszka Moroz, Natalia Pałczyńska...). Przedstawił p. Barbarę Dominiak, która zrecenzowała wszystkie tomiki autorów "Portfela". A p. Basia stwierdziła, że szczególnie pochyliła się nad tomikami debiutantów (było ich pięciu).
Tomek Korbanek - Widoczne jest u niego duże zainteresowanie literaturą postmodernistyczną i duże oczytanie. Także zainteresowanie tradycją. Wiersze pokazują osobowość autora. Jego subtelność.
Aneta Długołęcka - Są to teksty wynikające z osobistych doświadczeń życiowych. Teksty bardzo mocne. Ten tomik to historia rozpaczy, nadziei i spełnienia.

Paulina Waszkiewicz - Jest to młode, ale bardzo dojrzałe spojrzenie na świat... Autorka pokazuje swoją bohaterkę Jenny w różnych, czasem ekstremalnych sytuacjach życiowych. Ucieka od schematów nie epatując nadmiernie mocnymi słowami. Cechuje autorkę ogromna wyobraźnia.
Patrycja Kopacka - Autorka jakby poszukująca kontaktu sama z sobą. Chce określić swoje kontakty ze światem. Cechuje ją typowa niezgoda na obecny świat. Ona to wszystko mówi ściszonym, powściągliwym głosem. Jej debiut to chyba potrzeba rozmowy z ludźmi...
Anna Żłobińska - Autorka tomiku "Stąpanie po szkle". W "Portfelu" znajduje się jej tomik "Haiku". Według p. Ireneusza Ania potrzebowała pisania jako terapii... A p. Basia dodała, że jest to świetna realizacja tego gatunku. Np. "Przed nami droga/ Zaliczamy upadki/ idziemy dalej".

Zenek Cichy - Debiutował 5 lat temu tomikiem "Pod jednym słońcem", w którym znajdują się wiersze, piosenki i teksty satyryczne. P. Barbara o jego tomiku powiedziała tak: Cechuje go intensywny, konkretny stosunek do rzeczywistości.
Ferdynand Głodzik - Tomik to piękny kontrapunkt do pozostałych tekstów autorów "Portfela". A Fred dodał, że on broni się przed tematyką aktualną. Według nas wielu, jego utwory są ponadczasowe, uniwersalne. A zaczął pisać, bo czytając wiele dojrzał do tego, aby samemu coś stworzyć. Pierwszy jego tekst drukiem ukazał się w 2001 roku. Wszyscy obecni autorzy przeczytali po kilka swoich wierszy.
A na koniec p. Roman Habdas poinformował nas, że pisze teksty korespondujące z autorami "Portfela" pt. "Moje 15 groszy do Portfela". Na pytanie p. Irka, kiedy będzie można je poczytać, odpowiedział, że za... jakiś czas.

Wieczór był bardzo owocny w uwagi i ciekawe spostrzeżenia. Może także dlatego, że spojrzenie na twórczość wszystkich autorów przez p. Basię Dominiak było nie tylko profesjonalne, ale takie bardzo świeże...

Ewa Rutkowska
Fot. Aneta Długołęcka

18-11-2014