Od 31 sierpnia do 2 września w hali i na placu targowym przy ul. Przemysłowej odbędą się po raz czwarty Lubuskie Kulinaria Regionalne. Czekają nas trzy dni pysznego jedzenia i dobrej muzyki. Imprezie towarzyszyć będzie Festiwal Brzmienia i Podniebienia.Ponad 70 firm produkujących smakołyki z różnych regionów Polski zaprezentuje swoje wyroby w hali targowej przy ul. Przemysłowej. Podczas imprezy będziemy mogli skosztować wędlin, serów, warzyw, owoców, miodu, konfitur, pieczywa. Swoje specjały przygotują gorzowskie restauracje, Zespół Szkół Gastronomicznych, a także m.in. benedyktyni z opactwa w Tyńcu. Smakosze będą mieli okazję spróbować różnych gatunków regionalnych piw oraz obejrzeć wystawę zbiorów przygotowaną przez browarników. Uczestników Lubuskich Kulinariów Regionalnych czekają liczne atrakcje - ekspozycje, konkursy, pokazy kulinarne.
Podczas imprezy nie zabraknie także elementów kultury. O tę sferę zadba Instytut Przestrzeni Artystycznej. Przewidziane zostały koncerty, na scenie wystąpią m.in.
Breaking News,
Luxtorpeda,
RWA i
Podróbka. Oprócz tego odbędą się wernisaże wystaw i wykłady fotograficzne prowadzone przez
Sławomira Sajkowskiego i
Tomasza Hołyńskiego czy warsztaty filcowania. Prawdopodobnie na Lubuskich Kulinariach Regionalnych pojawi się również
Jan Peszek.
Lubuskie Kulinaria Regionalne mają na celu propagowanie zdrowego żywienia, kultywowanie tradycji i popularyzację wyrobów regionalnych.
Program:Piątek, 31 sierpnia12.00 - rozpoczęcie Lubuskich Kulinariów Regionalnych oraz Festiwalu Brzmienia i Podniebienia
14.00-14.30 - oficjalne otwarcie targów przez prezydenta
Tadeusza Jędrzejczaka15.00-16.30 - "Jak dieta wpływa na odmłodzenie i długowieczność" - wykład
Kazimierza Kłodawskiego, założyciela Szkoły Żywienia Naturalnego
17.00-18.30 - "Pizza i jej praktyczne kulisy" - pokaz
Grzegorza Adamiaka, właściciela firmy POLFOOD z Zielonej Góry
19.00-20.30 - "Kuchnia syryjska" -
Amil Touros,
Magdalena Sauczenko20.00 - zakończenie pierwszego dnia targów w hali
20.00-22.00 - koncert zespołu
Stonehenge na dużej scenie przed halą
22.00 - zakończenie pierwszego dnia festiwalu
Sobota, 1 września10.00-14.00 - warsztaty filcowania, prowadzenie:
Anna Wojciechowska-Magda12.00 - rozpoczęcie drugiego dnia targów i festiwalu oraz konkursu dla profesjonalistów "Złota Reneta"
15.00-15.30 - ogłoszenie wyników konkursu na nazwę nowego piwa pszenicznego spod szyldu Browaru Witnica i uroczyste odszpuntowanie beczki na placu targowym
15.00-16.00 - wykład z historii i technik fotografii z prezentacją zdjęć, prowadzenie: Sławomir Sajkowski
16:00 - wernisaż wystawy uczestników warsztatów fotograficznych prowadzonych przez Tomasza Hołyńskiego
17.00-17.30 - rozstrzygnięcie konkursu "Złota Reneta" w hali targowej
18.00 - rozpoczęcie występów zespołów na dużej scenie w ramach Festiwalu Brzmienia i Podniebienia:
18.00-18.45 - Breaking News
18.45-19.15 -
UB19.15-20.00 - Podróbka
20.00-21.00 - RWA
20.00 - zakończenie drugiego dnia targów w hali
21.00-22.00 - koncert zespołu Luxtorpeda na dużej scenie
22.00 - zakończenie drugiego dnia festiwalu
Niedziela, 2 września12.00 - rozpoczęcie trzeciego dnia targów w hali i na placu
12.00-18.00 - kampania edukacyjna "Makaron Rządzi Zdrowo" na placu przed dużą sceną, prowadzenie:
Zygmunt Chajzer13.30-18.00 - koncert
Tea Time Boogie - finalisty programu Must Be The Music
16.00-16.30 - rozstrzygnięcie konkursu dla wystawców na najciekawsze stoisko targowe i wręczenie nagród
18.00 - zakończenie Lubuskich Kulinariów Regionalnych
Szczegóły na www.gorzow.pl/przystan
Alicja Maszkowska