Spotkanie kulturalno-kulinarne We wtorek, 29 stycznia, o godz. 19.00 restauracja Łubu Dubu zaprasza wszystkich chętnych na pierwsze spotkanie kulturalno-kulinarne z cyklu "Gorzów -12 smaków".
To projekt, który ma na celu wzmacnianie wielokulturowej tożsamości Gorzowa za pomocą najbardziej uniwersalnego "języka" - smaku. "To właśnie smak, kulinaria, gotowanie - są nośnikiem tradycji i kultury narodu, grupy etnicznej, mieszkańców regionu, a jednocześnie polem dzielenia się wiedzą, umiejętnościami, doświadczeniami, zwyczajami, w celu wzbogacenia siebie nawzajem. Kuchnia jest miejscem, gdzie karmi się nie tylko potrawami, ale też całą tradycją, wiedzą i kulturą kolejnych pokoleń, które stoją za ich powstaniem" - tłumaczy ideę cyklu Tomasz Hołyński, szef Łubu Dubu. Spotkania w ramach "Gorzów - 12 smaków" będą organizowane przez cały rok - raz w miesiącu. Będą bezpłatne i całkowicie otwarte dla wszystkich zainteresowanych.
Pierwsze spotkanie będzie poświęcone kuchni syryjskiej. Syryjczyk Amil, od kilku lat mieszkający w Gorzowie, wspomagany przez szefową kuchni Łubu Dubu Magdalenę Sanczenko, będzie opowiadał o swoim kraju, kulturze, zwyczajach, a przede wszystkim będzie gotował na oczach uczestników. "Amil zaprezentuje tradycyjne potrawy, które jego rodzina od pokoleń przygotowuje na święta: pstrąga pieczonego, humus, falafel i budyń ryżowy z bakaliami" - wylicza M. Sanczenko.
Podczas kolejnych spotkań gorzowianie poznają smaki charakterystyczne dla kuchni łemkowskiej, cygańskiej, poleskiej, ale też niemieckiej czy angielskiej. Udział w spotkaniach "Gorzów - 12 smaków" jest całkowicie bezpłatny. Każdorazowo może wziąć udział ok. 50 osób. Chętni mogą do końca zapisać się, dzwoniąc pod numer 95 736 76 62.
Zapraszam! Agnieszka Moskaluk
Fot. materiały organizatora
29-01-2013
/ zapowiedzi na ten miesiąc
|